PERKESO 2021 : Bantuan Subsidi UPAH 3.0 RM600 Untuk Setiap Pekerja

 

Dalam (PEMERKASA) yang telah diumumkan oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin, PSU baru akan mensasarkan industri pelancongan pada "Perintah Kawalan Pergerakan" .

Bantuan Subsidi Upah Perkeso PSU 3.0 (Pemerkasa)

Menurut  Program PEMERKASA yang baru-baru ini yang telah diumumkan oleh Perdana Menteri Malaysia pada bulan Mac 2021, PERKESO memberikan bantuan kepada 37,000 majikan, dan melibatkan 400,000 pekerja Malaysia. Sebagai majikan, anda hanya akan menerima RM600 sebulan (maksimum) selama 3 bulan pada bulan April, Mei dan Jun. 

Bantuan subsidi gaji Perkeso PSU 3.0 akan terus melibatkan beberapa perusahaan kecil dan sederhana dan perusahaan kecil dan sederhana yang terjejas selepas PKP dan PKPB, termasuk gimnasium (gimnasium), perkhidmatan urut dan spa, pelancongan (termasuk hotel), perniagaan borong dan runcit.

Cara Memohon Program Subsidi Upah 3.0 Perkeso

Pihak majikan harus mengemukakan permohonan PSU untuk pihak  pekerjanya melalui laman web PERKESO untuk mendapatkan bantuan kewangan. 

Sila kunjungi laman web rasminya atau hantarkan e-mel ke perkeso@perkeso.gov.my untuk maklumat lebih lanjut di https://prihatin.perkeso.gov.my/


Syarat Kelayakan Senarai Majukan Yang Lulus

 1. Pendapatan majikan telah dikurangkan sebanyak 50%.  
 2. Selepas pelaksanaan rancangan tersebut, majikan mesti memastikan bahawa pekerja yang telah cuti tanpa gaji selama 3 bulan tidak dipecat. 
 3. Majikan tidak boleh memotong gaji pekerja yang ada.

Senarai Dokumen Penting

Untuk memohon kepada syarikat untuk program subsidi gaji, anda boleh mengingatkan majikan anda untuk memberikan dokumen penting berikut.
 1. Memerlukan senarai pekerja syarikat (setiap syarikat hanya boleh mempunyai sehingga 200 pekerja) 
 2. Sediakan halaman utamaatau muka hadapan akaun bank majikan 
 3. Photocopy pendaftaran bank majikan atau nama lain 11
 4. mycoid
 5. Borang Akuan PSU50
 6. Photocopy berdaftar Suruhanjaya Syarikat Malaysia
 7. Semua penjualan dan hasil (termasuk penyata kewangan) telah disahkan

Kaedah Pembayaran

 1. Bayaran program subsidi gaji perlu dimasukkan terus ke dalam akaun pekerja dalam masa 7 hari selepas menerima pembayaran dari PERKESO 
 2. Bagi pekerja yang melepasi skim di bawah insentif subsidi gaji yang diberikan oleh Perkeso Malaysia, pembayaran dibuat melalui majikan.

Status Semakan Senarai Majikan Lulus Psu 3.0


Senarai Tak Layak Mohon Wage Subsidy Program

Sekiranya anda tersenarai dari 10 kumpulan yang disenaraikan di bawah, anda sama sekali tidak layak untuk permohonan psu di bawah program subsidi gaji socso 3.0 ini. Ini termasuk: 
 1. Majikan anda ataupun anda tidak menandatangani program eis perkeso Gaji anda sebagai pekerja telah melebihi RM4,000 sebulan 
 2. Pemohon telah meletakkan jawatan.
 3. Anda adalah pekerja asing dari Malaysia

 Amaran Dari Kerajaan

Terdapat senarai majikan yang kini menyalahgunakan duit yang telah majikan dapat daripada program bantuan subsidi upah (PSU) dari perkeso. 
 1. Potongan gaji kakitangan
 2. Dibuang kerja setelah cuti tanpa gaji

Post a Comment

0 Comments