Cara Membuat Permohonan Rumah Mampu Milik 2021 Secara Online Bagi Golongan B40

 

Permohonan dalam talian/secara online perumahan mampu milik B40 2021. Adakah anda memohon perumahan mampu milik? Ini adalah berita baik bagi rakyat Malaysia yang berkelayakan dan ingin memilikinya. Untuk makluman anda, kini Jabatan Perumahan Negara (JPN) menyediakan portal dalam talian bernama TEDUH, yang memudahkan rakyat Malaysia memeriksa atau mencari rumah yang akan mereka beli atau sewa. 

Berikut adalah panduan bagaimana untuk memohon "Perumahan Mampu Milik 2021" secara dalam talian. Seperti yang anda ketahui, fungsi utama Portal TEDUH ini adalah untuk memaparkan maklumat mengenai projek perumahan awam dan swasta di Malaysia. Portal TEDUH juga menunjukkan beberapa program perumahan yang disediakan oleh kerajaan, iaitu, Program Perumahan Mampu Milik Swasta (MyHome), Program Perumahan Rakyat (PPR),PR1MA, PPAM dan Rumah Transit.

Cara Daftar Rumah PPR, MYHOME, PR1MA Dan Rumah Transit 2021 Online

A. Daftar Akaun

1.Untuk pendaftaran, anda perlu membuat pendaftaran akaun menerusi laman sesawang di https://sprn.kpkt.gov.my/user/register atau Portal TEDUH di https://teduh.kpkt.gov.my/.2. Masukkan maklumat nama, no kad pengenalan dan emel. Seterusnya, klik butang daftar.

B. Buat Pengesahan

1.Pemohon akan menerima email dari PENDAFTARAN AKAUN SKIM PERUMAHAN MAMPU MILIK untuk mengaktifkan akaun yang telah didaftarkan.

2.Pastikan pemohon klik pautan yang berwarna biru seperti gambar di bawah untuk pengaktifan akaun dan penetapan kata laluan anda.

3.Masukkan tetapan kata laluan. Sila pastikan ruangan ‘Pengesahan Kata Laluan’ adalah sama dengan ruangan ‘Kata Laluan’. Seterusnya, klik butang simpan.

C. Log Masuk

1.Masukkan no kad pengenalan dan kata laluan yang telah disetkan pada ruangan. Kemudian, log masuk akaun tersebut.

D. Pilih Skim Perumahan

1.Untuk permohonan, anda perlu mengenalpasti dan memilih skim perumahan yang ditawarkan. Klik pautan pilih skim.

2.Sila baca syarat dan kelayakan pemohon untuk setiap skim sebelum membuat permohonan. Terdapat maklumat senarai projek yang dibuka untuk permohonan pada bahagian kanan pilihan skim. Seterusnya, klik butang ‘Pilih Skim’.

E. Maklumat Pemohon

1.Klik pautan maklumat pemohon.

2.Masukkan maklumat pemohon yang diperlukan dan klik butang “Simpan”. Maklumat mandatori hendaklah diisi sehingga ikon berwarna hijau.

F. Pilih Projek

1.Klik pautan Projek untuk memohon projek.

G. Dokumen Sokongan

1.Klik pautan Dokumen Sokongan untuk muat naik dokumen sokongan permohonan.

H. Pengesahan

1.Klik pautan Pengesahan untuk hantar permohonan.Senarai Program Perumahan & Syarat Kelayakan Permohonan

A. Program Perumahan Rakyat (PPR)

Program Perumahan Rakyat (PPR) adalah program pemerintah untuk menetap kembali kota-kota kecil, yang dapat memenuhi keperluan perumahan golongan berpendapatan rendah (B40). Pelan perumahan merangkumi 2 kategori, iaitu PPR Rent dan PPR Owned. Rumah milik PPR dijual pada harga RM 35,000.00 seunit di Semenanjung Malaysia dan RM42,000 seunit di Sabah dan Sarawak.

B. Skim Rumah Transit

Program Perumahan Transit bertujuan untuk menyediakan kemudahan sementara untuk pasangan muda yang sudah berkahwin berusia antara 18 hingga 30 tahun. Sewa rumah ini adalah RM250 sebulan, awalnya selama dua tahun.

C. Skim Perumahan Mampu Milik Swasta (MyHome)

Program perumahan mampu milik swasta atau MyHome memberikan insentif sehingga RM30,000 seunit untuk memberi manfaat kepada pembeli rumah dan pemaju swasta.

Maklumat Lanjut

Untuk sebarang pertanyaan atau lebih banyak maklumat mengenai perumahan mampu milik, sila hubungi:

  1. Jabatan Perumahan Negara
  2. Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan
  • MyHome Tel: 03-8891 4027 / 4054 / 4055 / 4062
  • PPR Tel: 03-8891 4052 / 4059 / 4384
  • Rumah Transit Tel: 03-8891 4052 / 4061 / 4400
  • Tel: 03-8891 4475/ 03-8891 4200
  • Emel: teduh@kpkt.gov.my


Post a Comment

0 Comments